2013. február 27., szerda

Hozzátáplálás - 1. kör


Elértük a fél éves kort és ilyenkor "kötelező" hozzátáplálni a gyereket. Mivel anyatejes baba vagyunk, ezért elég volt fél évet várnunk, viszont a tápszeres babuknak korábban rá lehet térni a pépes ételek fogyasztására. 

Mit takar a hozzátáplálás szó?
Nagyjából 4-6 hónapos korig van szüksége a babáknak az anyatejre mint (hangsúlyozom) kizárólagos táplálékra. 2 hónap nagy intervallum, így a természet szabja meg, hogy most 4, 4 és fél.. 6 stb hónaposan adjunk a babánknak más ételt is. Védőnőm azt mondja, hogy a tej vagy tápszer, esetleg Sinemil a gyerek egy éves koráig szigorúan előírt, mivel fehérjére nagyon szüksége van a kisbabának a fejlődéshez. 

Hogy kezdtük?

Védőnői látogatás során az alábbiban egyeztünk meg mint 6 hónapos hozzátáplálás:

reggeli: 7:30    140 ml tej
tízórai: 11:00    100 ml Sinemil keverék és 1 nagy fél alma
ebéd: 14:00      főzelék
uzsonna: 17:30   140 ml tej
vacsora: 20:30    140 ml tej


A napi 5x-i étkezés kialakult spontán, illetve mi is kicsit besegítettünk a babának. Ez nyilván egy egyedi példa, de későbbiekben még fogok szólni, ha változott az étrend, és akkor jó lesz viszonyítási alapnak, hogy miből mennyi lett. Védőnőnk tanácsa, hogy egy 6-8 hónapos gyereknek olyan 4 dl-nyi tejet kell adni, így most 420 ml volt a napi össz tejmennyiség.

Egy-két magyarázat:

MILUMIL SINEMIL
Tízóraira írtam, hogy 100 ml Sinemil keverék. Mi is az a Sinemil? Hangsúlyoznám, hogy ez nem tápszer. (nem mintha bármi gondom lenne a tápszerekkel, de sokan mégis háklisak). Hanem ez egy rizs- és szentjánoskenyérfamag alapú allergén-szegény pép. Pontosan, ilyen szépen hangzik. :) Receptre kapható, nálunk 1313 Ft a patikában egy doboz. Ebben a dobozban 2x300 g por található. Ezt a port kell feloldani meleg vízben. És egy pépes állagot kapunk. Ha nem magában eszi a gyerek, akkor gyümölcsbe, főzelékbe lehet keverni sűrítésként vagy éppen ízesítésként.

Fő jellemzők (forrás: http://st-kozma-patika.hu)
Szentjánoskenyérfamag és rizs alapú allergén-szegény pép, mely glutamint, arginint, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
Gluténmentes, szójamentes, tejmentes.

Javallat
Táplálékallergia megelőzésére, kezelésére ajánlott, anyatejes vagy tápszeres táplálás kiegészítéseként.
Kizárólagos táplálásra nem alkalmas, vegyes táplálékkal kiegészítve használható 4 hónapos kortól.

Össztevők
Maltodextrin, szentjánoskenyérfamag-liszt, rizsliszt, cukor, növényi olajok, kalcium-karbonát, hozzáadott vitaminok (C, Niacin, Pantoténsav, E, B1, B6, A, Folsav, K, D, Biotin, B12), ásványi anyagok és nyomelemek (kalcium-karbonát, vas-difoszfát, cink-szulfát, réz-szulfát, kálium-jodid), emulgeálószer, L-karnitin.

Elkészítés módja
1 adag 165 ml tápszer elkészítéséhez 125 ml (felforralt, majd lehűtött) víz + 40 g (kb. 4 evőkanál) tápszerpor szükséges.




GYÜMÖLCS -ALMA
Gyümölcsként az almával kezdtünk. Melyet lehéjazva, lereszelve kell adni a gyereknek. Mi először azt a klasszikus reszelőt használtuk, aminek 4 oldala van, és mi a gyilkos oldalút használtuk. Azért nem a sajtreszelővel, mert az ilyen mini csíkokat reszel, és azt túl "darabosnak" találtuk. Gyilkos oldal definíciója: olyan, mintha egy négyzetnek kihajtogatták volna a belsejét, és nem ajánlatos az ujjad végighúzni rajta. Szegényes magyarázatomat hátha egy kép is segíti:

Látjátok már, melyik a gyilkos oldal? 
Aztán megmutatták nekünk a klasszikus almareszelőt, amivel hipp-hopp szétzúzódik a már meghámozott alma.
A reszelő nem bántja az ujjadat, mert műanyag. Van üveg fajtája is, de a műanyag teljesen megfelel a célra, ráadásul olcsóbb.
Az almareszelőt így kell elképzelni:
Nem tudom ki mennyire szokott almát reszelni, de a kezdetben sárga, fehéres almahúsnak nem kell 5 percet sem adni, már barnul. Ekkor semmit sem veszít a tápanyagokból, csakis a színe változik meg. Akár étkezés előtt 2 perccel reszelsz, akár 2 nappal előtte, az alma minimum az etetés felénél barna lesz. Ebből kiindulva, simán jó, ha előre megcsinál az ember több adag almát, mivel úgyis nehéz kiszámítani, hogy egy alma hány adagra elég. Ezeket az adagokat úgy lehet a legjobban kimérni, hogy az első étkezésnél illetve a hozzátáplálás előtti mennyiségeket figyelembe véve lehet arányosítani. 

Nem szabad beleugrani egyből egy fél almába. A kisbaba még csak most eszik pépes ételt, eddig csak folyadékot evett, és a kis bélrendszerének nem 5 perc hozzászokni. Először csak egy negyed almát adjunk, és pár naponta fokozatosan lehet növelni a mennyiséget. Miután beállt egy fix mennyiség, a lereszelt almát beleönthetjük egy tejtároló pohárba (nem csak tej tárolásra alkalmas) és megnézhetjük, hány milliliter. Onnantól pedig minden egyes adagot kimérhetünk a gyereknek és sok energiát, időt spórolhatunk meg, ha több napra előre elkészítjük. Hűtőben kupakkal teljesen jól elvan. Mivel csakis alma van benne, és nincs tartósítószer, így jópár napig eláll. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy még jó-e a szavatossága, kóstoljuk meg, kóstolás nélkül ne adjuk a gyereknek. Nyilván 3 hét múlva nem merném odaadni, de itt most napokról beszélünk csak.


FŐZELÉK
Első főzelék amit bevezettünk, az almás krumpli volt. Kezdetben minden új ételt kb egy hétig kell enni, csak azután lehet újabbat bevezetni. Mivel hétköznapokon a nagymamák vigyáznak a gyerekre, és mi nem szerettünk volna kimaradni az ételbevezetésekből, mindig hétvégére időzítettük az új étkeket (mert hétvégén csak magunk voltunk Ádámmal és a babuval). Az almás krumpli is egy szombati napon volt, hála égnek. A krumpli köztudottan nem fő meg két perc alatt, míg az alma már ott toporog a konyhapulton, hogy rég kész van. Miután kész voltunk na krumplival, mi dinkák, nekiálltuk a kész, elpasszírozott krumpliba beleönteni az almát. 

Mikre figyeljünk? (mi mire figyelhettünk volna)

- Érdemesebb az almába adagolgatni a krumpit és mindig botmixerezni, mert így még meg tudod ítélni, mennyire domináns a krumpli íze. Itt most nem az a lényeg, hogy almás krumpli legyen, hanem hogy krumplis alma. A krumpli csak azért van jelen, hogy a belek hozzászokjanak a keményítőhöz.
- nulladik lépés beszerezni egy botmixert. Bármilyen, no-name vagy tefal vagy egyéb márkájú megfelel. Botmixer vásárlásakor figyeljünk arra, hogy legyen hozzá egy mérőpohár, amely azért rendesen elbír egy normál min fél liter mennyiséget. Ráadásul így nem loccsan olyan könnyen ki a pép.
- legyetek otthon apával és miközben te a gyerekkel vagy, ő még mindig tud még több almát beleadagolni a krumpliba, hogy javítson az ízén. Erre csak egyszer kellett rájönnünk, miután apukát 3. kör almareszelésre fogtam be. Csak azután lett csak jó az alma-krumpli arány.
- kóstoljuk meg mi is az ételt. Ha nekünk nem ízlik, kevés % esélye van, hogy a gyerek a legnagyobb élvezettel fogja enni.
- itt is érvényes, hogy könnyíthetünk az életünkön, ha egyszerre több adagot megcsinálunk, a krumpli főzésideje úgysem változik, ha 2-vel többet teszel bele.
- ne a tök puha kirügyezett, régen vásárolt krumplit használd, hanem valami szép aprószeműt, esetleg újkrumplit. A régebbi keserű lehet, és oda a finom pépünk miatta.
- kirándulásra, autókázásra, vendégségre ideális lehet a HIPP vagy Kecskeméti, vagy Babylove vagy egyéb termékek, de mi úgy vagyunk vele, hogy amit elő tudunk állítani, azt megtesszük. (Nyilván őszibarival nem tudunk szolgálni januárban, így azt készen vettük meg). A HIPP-ek árairól tudok nyilatkozni, hogy Brendonban egy 190 g-os (ami nagyjából 170 ml-nek felel meg) üveg bébiétel most 380 Ft-ról 330 Ft körül érhetők el. HIPP-et ugyanaz csinálja, mint a Kecskemétit. A Kecskeméti ára vonzóbb, de tartalmaz cukrot. Mi főzünk, amit csak tudunk. Ám aki megteheti, vegye ezeket az ételeket. Én csupán irányt adok, semmit sem kötelezek senkire.

TISZTASÁG (?)
Etetéskor az alábbiakra kell felkészülni:
- a gyerek tüsszent
- a pép mellémegy
- a baba a kezével be akar segíteni az étkezésbe
- elveszi a kanalat
- kilöki a kanalat
- kilöki a kezedből a pépet tartalmazó poharat
- köhög
- visszaköpi
- nem ízlik (legyen valami pótkaja ami biztosan bevált már)
- fúj egyet a szájával és az étel kívülről távozik... (ilyenkor valszeg nem éhes, csak játszani akar.)

És a felsorolt dolgok bármilyen permutációja.

Etetést a legjobb etetőszékből csinálni, viszont amelyik baba még nem tud még ülni, annak problémás lehet, mert baromira nem egészésges, hogy csuklik-nyaklik a székben.
- Tamó barátnőm az autós hordozóban etette Alma babát, ez azért praktikus, mert megszökni már nem fog a baba, esetleg be lehet övezni, ha nagyon nyulkálós
- mi fekve etetünk (mondhatnám már múlt időben is), mert nincs olyan székünk, amit csak meg kell dönteni, a hordozónk billeg, így nem fér rá a székekre, mert egyből leesik róla. Illetve sose nyelt még félre a gyerek, semmilyen jelét nem adta, hogy kényelmetlen lenne neki a pozíció. Nem itatom fekve, most csakis pépes ételről van szó.  

Anyumnál elöl van konyhai törlőkendő, és a textilpelenka amikor etet (a pelusból természetesen nem jön ki a gyümölcsfolt, és én igenis sajnálom, nem szeretnék foltos pelenkákat használni, akkor sem, ha most jött ki a mosógépből). Viszont megtaláltuk Kriszti barátnőm által a legjobb megoldást:

FELVESZÜNK EGY KÉNYSZERZUBBONYT! :) Hétvégén brendonban járva láttuk, hogy ez nem egy újdonság, hogy hosszú ujjú, hátul tépőzárral összefogható zubbonykát adnak a babára. 
Pont olyan, mint óvodában a köpeny festésre, temperára, illetve egy kicsit hajaz :) a fodrásztól nyakba kapott migyuszra is, egyetlen különbség, hogy ennek tényleges ujjai vannak, és így legalább az alatta lévő ruhát tisztán tarthatjuk. 
A zubbonyunkat az IKEÁ-ból szerreztük be, ahol egyből 2 darabos a csomag potom 1500-ért. Potom, mert Brendonban 2500 volt, és nem voltam róla meggyőződve, hogy 1 vagy 2 van a csomagban. 
Az IKEÁs előke: KLADD PRICKKAR előke. Van zsebe is, amibe lehet kavicsokat gyűjteni. :) Fotó:
Nekünk az ujjunk még csak ki se fér, így legalább azzal nem csinál semmilyen kupit. Ennek az anyaga olyan, amit nagyon könnyen tisztíthatsz, és alapból nem sajnálsz.

Ennyit szántam egyelőre a hozzátáplálásról, következő cikkben benne lesz a táblázat, hogy hány hósan mit érdemes enni és a változásokat, amiket nemrég tettünk az étrenden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése